Gjorslev:

600 års mærkelig historie

Sagnet vil, at da klintekongen herskede over Stevns, ville han under ingen omstændigheder have andre konger ind på sine enemærker. I vort nationalskuespil ”Elverhøj” (af Heiberg og Kuhlau) ønsker kong Christian IV at krydse klintekongens grænse ved Tryggevælde Å og udbryder ”Vel er disse bølger ikke Rubicon, og vel er jeg ikke Cæsar. Dog siger jeg: Jacta est alea” – og så skred han over broen, og der skete ham da heller ikke noget.

På vej til Gjorslev i bil kom jeg og alle i turbussen fra Lundtofte og de øvrige selvkørende seniorer, uskadte ind på Stevns – men vi er jo heller ikke særligt kongelige – og nåede velbeholdne frem til Gjorslev, hvor der ventede os en stor oplevelse på middelalderborgen, hvis oprindelige bygherre og flere efterfølgende kongelige og adelige ejere har haft større og mindre indflydelse på Danmarks historie.

Det var Peder Jensen Lodehat der begyndte

Oprindelig blev Gjorslev bygget som en borg i korsform, sikkert af kirkelige grunde. Det var nemlig den særdeles magtfulde, katolske roskildebisp Peder Jensen Lodehat, der i slutningen af 1300-tallet lod den bygge (lidt mere om ham efterfølgende.) Men der har aldrig været egentlige befæstninger, så måske var det mere rigtigt at kalde Gjorslev for et slot, som vores glimrende og meget vidende vært på rundturen, godsfuldmægtig Lars Honoré, bemærkede undervejs.

Gennem tiderne har Gjorslev fået tilbygget flere fløje, avlsgården er bygget i løbet af flere århundreder, bl.a. den dobbelte række bygninger foran slotssporten, der danner ”Bredgade”, som den stadig kaldes. Disse bygninger er opført af Frederik IV omkring år 1700 og flere er kommet til inklusive moderniseringer helt op til vore dage, således at Gjorslev gods med sin meget store slotspark i dag er et af de største i landet med 3.000 tønder land. Heraf er godt halvdelen agerjord, medens resten omfatter Bøgeskoven, hvor vi senere ude ved kysten fik stor glæde af skovtursfrokosten i og uden for godsets (bortforpagtede) gæstgiveri.

Rane Jonsen og Stygge Krumpen, blandt andre, har også været med

Slottet er i dag totalfredet, udvendig som indvendig, og de seneste ejere af slottet driver godset med stor veneration for slottet og de historiske bygninger baseret på den enkeltes ønske om at aflevere det hele i en endnu bedre stand, end da man overtog det. På rundturen i slottet fik man et stærkt indtryk af den målsætning gennem de overordentlig smukt vedligeholdte sale og saloner, hvoraf enkelte bl.a. anvendes til koncertarrangementer og anden form for kunstnerisk udfoldelse. Lars Honoré, som tilsyneladende vidste alt om Gjorslevs historie inde som ude, formidlede sin viden med humor og anekdoter lige fra fortællingen om grundlæggeren, roskildebispen Peder Jensen Lodehat, der var trofast ven af dronning Margrethe I, som han sammen med en gruppe adelige gjorde til ”rigets fuldmægtige formynder og frue” - og vist endda var arkitekten bag Kalmarunionen, der samlede Norden. Med til historien hører, at Gjorslev skal have været ejet af Rane Jonsen, der var deltager i mordet på Erik Klipping, og det har senere været ejet af Marie Grubbes elsker Stygge Krumpen, ”der satte det hele over styr” som skrevet står hos Google.

Tredje generation Tesdorph i spidsen

Siden 1925 har godset været i familien Tesdorphs eje, først kammerherre Adolf Tesdorph, derefter kammerherre Edward Tesdorph, om hvem Lars Honoré fortalte, at da han under krigen fik at vide, at fiskerne nede på havnen tog penge for at fragte forfulgte jøder til Sverige, købte en fiskerbåd og sørgede for at få de efterfølgende af sted gratis. Nuværende ejer, sønnesønnen Peter Henrik Tesdorph, overtog Gjorslev i 1970, og viderefører i fin stil de tidligere ejeres ønske om, når den tid kommer, at kunne overlade slot og gods i en endnu bedre stand, end da han overtog det.

Sektionens arrangør og turleder, Frede Miller Jørgensen, og alle vi andre havde god grund til at sige stor tak til Lars Honoré for et spændende besøg på Gjorslev. Skovturens frokost nede ved stranden og efterfølgende sociale samvær var der bestemt heller ikke noget i vejen med. Så også tak for det herfra!

Erik Aagesen (erikaa@dbmail.dk)