Storm P.

”Hvis folk er glade er det deres egen skyld for der er nok at være ked af”

 

Sådan formulerede Storm P. en af sine ca. 6.000 (!) ”fluer” – aforismer med humor, alvor ,satire og krøllet tankespind i èn pærevælling. Han var en mangesidig og enormt produktiv kunstner, hvilket jeg kommer til om lidt. Blandt andet skrev han en lang række små fortællinger, hvoraf nogle kendes fra radio og tv, oplæst af kendte kunstnere. Du kender sikkert fortællingen om sangforeningen ”Morgenrøden”s pinsetur. Den blev skrevet i 1918 og er siden blevet en ”evergreen”, bl.a. gennem Ebbe

Rodes fortolkning.

 

De færreste ved, at foreningen som sådan eksisterer den dag i dag. Den genopstod i marts 1998 og mange mere eller mindre organiserede danske korsangere er medlemmer. Det er en meget aktiv forening, der kan fortælles mange spøjse ting om- (Google:  ”Sangforeningen  Morgenrøden”) -  men for et gøre historien kort, så samles medlemmerne hver pinsedag på Runddelen for efter oplæsning og  anden underholdning og måske udnævnelse af æreskunster (Ebbe Rode var den første) at tage på pinsetur.         

 

Her er et udsnit af historiens foreningsformands velkomsttale: ”….som sædvanlig første Pinseda’  stiller vi på Runddelen og afsynger ”Nu blusser Morgenrøden op, ogFuglene kvidrer på Grene…så masserer vi ne’r a’ Pilealléen te’ Søndermarken…og saa vil vi ikke ha’ madammerene med i Toget – nej – de ser alt for forskellige ud – de ska’ gaa i forvejen med Madkurvene og i det hele taget holde sig i Baggrunden…

 

Seniorholdet mødte også frem på Frederiksberg Runddel den 20. februar til besøget på Storm P. Museet. Det ligger i hjørnebygningen ud mod Pile Allé, hvorfra holdet efter det spændende besøg med Leif Rasmussen i spidsen marcherede halvvejs hen ad Pile Alle mod Søndermarken – til en god frokost og godt samvær i Hansens gamle Familiehave, som var en af Frederiksbergborgeren Storm P’s foretrukne restauranter. Man har endog æret ham med en træskulptur i indgangen og med ”Storm P Stuen”.

En vidtrækkende kunstner

Robert Storm Petersen (1882-1949) blev udlært som slagter hos faderen, der havde en af datidens slagterboder ved Nikolaj Kirke. Men hans liv kom altså til at dreje sig om kunstneriske udfoldelser som malerkunst, tegning,  fortællekunst og tillige som kabaret- og teaterskuespiller (bl.a. ved Det kgl. Teater). Han medvirkede i nogle af de tidligste stumfilm og senere i en tonefilm (1935). Men han er først og fremmest kendt for sine mange vittighedstegninger, bl.a. medtegninger som oplæg til de nævnte ”fluer”. Man husker seriefigurerne Peter Vimmelskaft, Peter og Ping, og De tre små mænd. Og så var han kendt for sin rappe replik. Under en spadseretur på Frederiksberg Kirkegård med sin hund Grog passerede han to gravere, der sad på kanten af en åben grav, og udbrød: ”Nåda, vi har det nok bedre; vi er oppe i dag!”

En stor donation fra fru Ellen

Det nyrestaurerede  museum åbnede i 1978 og rummer stort set alle hans tegninger og malerier, de kendte tegneserier, filosofiske fluer og tegninger af gakkede tekniske opfindelser, som sammensætter en række forskellige maskindele og hverdagsting til at udføre en bagatelopgave. En af de morsomste og mest groteske omfatter ikke færre end to elefanter til en citronpresser!

Langt det meste er doneret af Storm P.s enke, Ellen – som tillige var initiativtager til museet. Gennem hele hans liv, arkiverede, registrerede og samlede hun hans værker i Frederiksbergvillaen på Asgårdsvej, hvor de boede størstedelen af livet Selv hans arbejdsværelse, som stod urørt de mange år efter hans død i1949, er overflyttet til museet. Her kan man fx i et stort skab se piberygerens samling af smukke (og store) piber, gaver fra kendte, ofte højtstående, mennesker fra ind- og udland. De er i dag formentlig i sig selv kostbare. Emnet rygning har han angiveligt behandlet, formentlig i en Flue, hvor han som inkarneret piberyger forklarer, at en piberyger er et rør med et godt hoved i begge ender!

Hele førstesalen og trappeskaktens vægge i museet er fyldt med Storm P. tegninger og malerier. Måske et tusind stykker, kun en mindre del af Museets samling af i alt over 30.000 af hans arbejder, som er på lager, størstedelen i kælderen. De besøgende kan bruge  installerede  IPads til at få flere oplysninger om de værker, man kan se (inklusive væsentlige effekter i arbejdsværelset). Så man kan roligt regne med at skulle bruge god tid på museet og få ekstra glæde af besøget. For lige at vende tilbage til overskriften: Hvis man er glad, når man forlader huset, er det ens egen skyld -  foruden Storm P’s!

Erik Aagesen (erikaa@dbmail.dk)